نگهداری دیزل ژنراتور

دستورالعمل نگهداری از موتور دیزل ژنراتور در هوای سرد و بسیار سرد

برای نگهداری دیزل زنراتور با توجه به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی نکاتی را باید رعایت کرد. در این مطلب کلیه نکات و دستور العمل ها جهت حفظ و نگهداری از دیزل ژنراتورها در هوای سرد و بسیار سرد ارائه خواهیم کرد.

پوشش دستگاه دیزل ژنراتور در آب و هوای سرد

اگر دستگاه دیزل ژنراتور در داخل ساختمان مستقر نیست، لطفا به موارد زیر توجه فرمایید:

  • در صورتی که دستگاه دیزل ژنراتور در داخل کانوپی یا کانتینر مستقر است، از سالم و بسته بودن بودن درب ها و دریچه های دسترسی اطمینان حاصل نمایید.در صورتی که درب کانوپی یا کانتینر به هر دلیلی آسیب دیده و بسته نمی شود، سریعا آن را تعمیر نمایید.
  • دقت نمایید که از سقف ، نشتی نزولات جوی روی موتور وجود نداشته باشد.
  • بررسی نمایید که دریچه های ورودی هوا و خروجی اگزوز در اثر عوامل جوی مانند تجمیع توده برف ، مسدود نشده باشند.
  • به علت داشتن مدارات الکتریکی و قطعات حساس، دستگاه دیزل ژنراتور به هیچ عنوان نباید بدون پوشش در هوای آزاد مورد استفاده قرار گیرد اما چنانچه دستگاه به هر دلیلی ( عملیات تعمیر، خارج بودن دستگاه از مدار، خرید کانوپی از منابع دیگر و…) بدون پوشش در هوای آزاد مستقر است، سریعا نسبت به پوشاندن دستگاه به هر وسیله ممکن و محافظت از آن در برابر عوامل جوی اقدام کنید.
  • ساده ترین راه پوشاندن دستگاه تا زمان خرید و نصب کانوپی مناسب، ساخت یک چهارچوب به وسیله آهن کشی یا داربست و پوشاندن به وسیله لایه نایلونی یا برزنت است.
  • اگر دستگاه دیزل ژنراتور شما قرار نیست که در هوای سرد روشن شود و در معرض سرمای شدید است، علاوه بر پوشاندن دستگاه ،سریعا کلیه مایعات موجود در دستگاه اعم از آب رادیاتور و سوخت آنرا تخلیه نمایید.
  • در اسرع وقت نسبت به تهیه کانوپی یا احداث یک محوطه مسقف برای دستگاه اقدام نمایید.

برای تهیه کانوپی جهت دستگاه دیزل ژنراتور خود با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید. کارشناسان شرکت آماده راهنمایی برای تهیه و نصب کانوپی مناسب دستگاه شما هستند

  03133447101-4
 فکس  03133447102

گرم کن آب موتور در نگهداری دیزل ژنراتور

زمانی که دیزل ژنراتور در هوای سرد تعبیه شده باشد باید در مورد گرم کن آب آن به موارد زیر توجه کرد

  • گرمکن موتور ، دمای موتور را همواره در محدوده 60 درجه سانتی گراد نگه داشته و باعث می گردد که موتور به راحتی استارت شود. همواره اطمینان حاصل کنید که گرم‌کن موتور به برق متصل است و کار می‌کند.
  • اگر ژنراتور شما گرم‌کن موتور ندارد و به خصوص اگر دیزل ژنراتور در محیطی سرد قرار دارد، حتما نسبت به تهیه و نصب گرمکن اقدام کنید.
  • اگر در یک منطقه دورافتاده قرار دارید که به برق شهری دسترسی ندارد، باید یک موتور برق کوچک تهیه کنید تا برق گرم کن موتور را تامین نماید.
  • اگر قصد دارید دستگاه دیزل ژنراتور خود را در محیط های سرد و دورافتاده نصب نمایید و امکان خرید موتوربرق نیز وجود ندارد، موتوردیزل خود را از انواع مناسب آب و هوای سرد (مجهز به گرمکن انژکتور) انتخاب نمایید.
  • در صورت نداشتن گرمکن، به هیچ عنوان از روشهای سنتی مانند روشن کردن آتش در زیر موتور استفاده نکنید، این کار به شدت به سیستم موتور دیزل آسیب می رساند.

برای تهیه گرمکن استاندارد جهت دستگاه دیزل ژنراتور خود با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید. کارشناسان شرکت آماده راهنمایی برای تهیه و نصب قطعه گرمکن مناسب دستگاه شما هستند.

 

  03133447101-4
 فکس  03133447102

روغن موتور مناسب از اصول نگهداری دیزل ژنراتور

  • در صورتی که موتور دارای گرم کن آب بوده و دمای آن در حدود 60 درجه سانتیگراد باقی بماند، تعویض روغن موتور حیاتی نیست ولی در مواردی که موتور در سرمای بیش از حد قراردارد، بهتر است از روغن های با ویسکوزیته پایین تر با نمره 15W40 یا در مواردی 10W40 به جای روغن های معمول با ویسکوزیته 20W50 استفاده شود.
  • در هوای سرد عملکرد روغن های از نوع معدنی یا سنتتیک  با انواع مشتقات نفتی فرقی ندارند ولی همواره روغن مرغوب و از نوع روغن توصیه شده توسط شرکت سازنده استفاده نمایید.

وضعیت باتری ها

  • دلیل اصلی روشن نشدن دیزل ژنراتورها در هوای سرد، ضعف باتری ها است. در هوای بسیار سرد ،سیستم استارت به نیروی بیشتری برای چرخاندن میل لنگ نیاز دارد. اطمینان حاصل کنید که شارژر باتری ها به برق متصل است و به‌درستی کار می‌کند.
  • در باتری های تر ( آب اسیدی) اطمینان حاصل کنید که سطح الکترولیت به اندازه توصیه شده شرکت سازنده باشد.اگر این طور نبود به اندازه کافی فقط آب مقطر اضافه نمایید.
  • غلظت آب اسید را با دستگاه غلظت سنج اندازه بگیرید، در صورت کم بودن به اندازه لازم و طبق توصیه شرکت سازنده اسید اضافه نمایید. غلظت کم اسید باعث بالارفتن احتمال یخ زدن باتری می گردد.( این کار باید توسط متخصص و با غلظت سنج انجام گردد).
  • باتری های خشک ( مشهور به اتمی) احتمال یخ زدن پایینی دارند ولی حتی این باتری ها هم در دماهای بسیار پایین امکان یخ زدن دارند. در صورت سرمای بسیار زیاد، از اینکه باتری های شما در معرض نزولات جوی و هوای بسیار سرد نیستند ، اطمینان حاصل کنید.
  • اتصالات ، ترمینالها و کابلهای باتری ها نباید رسوب داشته باشند ، در صورت وجود رسوب علت آنرا یافته و برطرف نمایید و رسوبات موجود را با یک برس و مخلوط آب و جوش شیرین ، نظافت کرده، اتصالات را خوب و محکم دوباره ببندید.
  • درصورتی که بست مسی کابلهای متصل به باتری شل شده یا رشته های کابل پاره شده، بست های باتری را تعویض نمایید.
  • اگر دستگاه در معرض هوای سرد قراردارد، برای تمام دستگاه پوشش مناسب تهیه کنید، به هیچ عنوان باتری ها را با نایلون ، پتو یا مقوا نپوشانید. این کار درصورت وجود رطوبت و نزولات جوی به راحتی باعث اتصالی و آتش سوزی خواهد شد.

سیستم خنک کننده

  •  درصورت مجهز بودن موتور به گرمکن و کارکرد مناسب آن ، نیازی به تغییر مایع خنک کننده نمی باشد ولی با مراجعه به سابقه تعمیراتی اطمینان حاصل نمایید که مخلوط آب و ضد یخ سیستم خنک کننده به موقع و با نسبت مناسب عوض شده است. در غیر این صورت فورا نسبت به تعویض مایع خنک کننده با نسبت مشخص اقدام نمایید.
  • نسبت آب مقطر به ضدیخ در موتورهای مختلف متفاوت است ولی به عنوان یک قاعده کلی این نسبت 40% تا 45% برای ضد یخ و 60% تا 55% برای آب مقطر است. در هوای سرد این نسبت 50% برای هر کدام است و در موارد خاص و هوای بسیار سرد ( زیر 30- درجه سانتی گراد) این نسبت به 55% برای ضد یخ هم می رسد. برای تعیین این نسبت به دفترچه راهنمای سازنده موتور دیزل مراجعه کنید.
  • درصورتی که به علت برودت هوا مجبور شدید که نسبت ضدیخ را بالاتر ببرید، برای جلوگیری از خوردگی سیستم خنک کننده، به محض گرمتر شدن هوا مایع خنک کننده را با نسبت توصیه شده استاندارد شرکت سازنده موتور، تعویض نمایید.
  • حتما از نوع ضد یخ توصیه شده شرکت سازنده موتور و آب مقطر استفاده کنید.
  • تا زمانی که موتور به دمای مناسب نرسد، ترموستات مسیر مایع خنک کننده به سمت رادیاتور را باز نمی کند بنابراین به هیچ عنوان از روش های سنتی مانند بستن مسیر جریان هوای رادیاتور با مقوا استفاده نکنید. این کار در موتورهای دیزل به شدت مضر است.

    نکته مهم: در موارد استثنایی ، چنانچه به خاطر برودت بیش از حد هوا بخواهید با پوشاندن مسیر جریان هوای رادیاتور، دمای موتور را هرچه زودتر به حد مطلوب بالاببرید، باید حتما از لحظه استارت، در کنار موتور حضور داشته باشید و بلافاصله بعد از بالارفتن دمای موتور، پوشش مذکور را بردارید. به هیچ عنوان موتور را با رادیاتور پوشانده شده ترک نکنید.

کنترل پنل دیزل ژنراتور

  • کنترل پنل برخی مدلهای دیزل ژنراتور، گاهی در هوای خیلی سرد (دمای منفی صفر) دچار مشکل می‌شوند. اگر کنترل پنل داخل کانوپی قرار ندارد ، قبل از یخبندان  آنرا با یک نایلون شفاف مانند سلوفون طوری که دکمه ها و صفحه نمایشگر آن دیده شوند، بپوشانید.
  • دقت کنید به محض رفع یخبندان به منظور جلوگیری از داغ کردن کنترل پنل ،پوشش نایلونی را باز نمایید.

سوخت یکی دیگر از نکات مورد توجه در نگهداری دیزل ژنراتور

متاسفانه کیفیت سوخت در بسیاری از مناطق کشور بسیار پایین است و ماده آنتی ژل برای جلوگیری از ژلاتینی شدن سوخت نیز در دسترس نیست و کیفیت سوخت یکی دیگر از نکات نگهداری دیزل ژنراتور می باشد، بنابراین به موارد زیر توجه کافی داشته باشید:

  • عامل مخرب اصلی سیستم سوخت رسانی در هوای بسیار سرد ، آب است. در هوای بسیار سرد آب موجود در سوخت در هر کجای سیستم سوخت رسانی که وجود داشته باشد (داخل فیلترها، لوله های انتقال سوخت و…) یخ زده و به دستگاه آسیب می رساند. بنابراین در مرحله اول پایه های جلوی تانکر گازوئیل اصلی محل کارخود را بالا بیاورید تا آب مخلوط با سوخت مخزن، به قسمت انتهای مخزن سوخت رفته و در صورت تعبیه شیر تخلیه در انتهای مخزن سوخت، از آنجا تخلیه شود.

  • در صورت ژلاتینی بودن سوخت، به هیچ عنوان آنرا به داخل باک دستگاه دیزل ژنراتور منتقل نکنید.
  • گازوئیل در دماهای زیر 15- درجه سانتیگراد به صورت ژلاتینی در می آید و در دماهای زیر 30- درجه سانتیگراد یخ می زند بنابراین درصورتی که تانکرگازوئیل در محوطه باز است یا درصورتی که داخل ساختمان است ولی در معرض سرمای شدید است ، بدنه تانکر گازوئیل را با هر وسیله در دسترس (نایلون، برزنت، عایق پشم شیشه و…) بپوشانید، یا از گرمکن سوخت استفاده نمایید.
  • فیلترهای آبگیر سوخت را مرتبا تخلیه نمایید. به خصوص اگر قصد دارید موتور دیزل را در طول شب خاموش نمایید، حتما در کنار سایر تمهیدات، فیلتر های آبگیر سوخت را یک بار دیگر پس از خاموشی موتور دیزل، تخلیه نمایید.
  • به تعداد کافی فیلتر سوخت و فیلتر آبگیر سوخت یدک در دسترس داشته باشید تا در صورت فراموشی تخلیه آب و ترکیدن فیلتردر اثر یخ زدن سوخت، امکان تعویض فوری آنها را داشته باشید.
  • اطراف دریچه ورودی سوخت باک گازوئیل را همواره تمیز و خشک نگه دارید تا از نفوذ آب به داخل باک گازوئیل دستگاه دیزل ژنراتور جلوگیری شود.

خروجی اگزوز دیزل ژنراتور

  •  اگر خروجی اگزوز در دستگاه دیزل ژنراتور شما به صورت افقی است، اطمینان حاصل کنید که در جهت کولاک قرار نداشته و در زمان خاموش بودن توسط برف و یخ مسدود نشده باشد. چک کردن این موضوع قبل از استارت کردن موتور خاموش بسیار مهم است.
  • اگر خروجی اگزوز در دستگاه دیزل ژنراتور شما به صورت عمودی است، اطمینان حاصل نمایید که درپوش لولایی آن به خوبی کار می کند و یخ نزده است . در صورتی که درپوش لولایی به هر دلیلی مفقود است، بلافاصله نسبت به جایگزینی آن اقدام نمایید.

نظافت دستگاه دیزل ژنراتور

آخرین مورد از دستور العمل های نگهداری دیزل ژنراتور در هوای سرد و بسیار سرد نظافت دستگاه می باشد که باید موارد زیر را رعایت بفرمایید.

  •   وجود آب ،قطره های روغن، سوخت ، گل و لای و… روی بدنه دستگاه ، زیر دستگاه و در پیرامون دستگاه ، به خصوص اگر در آب و هوای سرد یخ زده باشند می تواند منشاء حوادث و مشکلات بسیاری گردد.
  • بدنه و محیط اطراف دستگاه را به طور مرتب بازدید و نظافت نمایید. هرگونه مایعات را از روی بدنه و محیط اطراف دستگاه پاک کنید.

نکات مطرح شده در بالا را به عنوان یک دستورالعمل کلی برای تمامی دستگاه های دیزل ژنراتور درنظر بگیرید.

ممکن است شرایط بهره برداری دستگاه دیزل ژنراتور شما در هوای سرد، متفاوت باشد.

برای بهره برداری صحیح از دستگاه دیزل ژنراتور خود در هوای سرد به کتابچه راهنما و دستورالعمل های سازنده دستگاه دیزل ژنراتور خود مراجعه نمایید.